Кратка история на породата – Гордън Сетер

Home  >>  Новини  >>  Кратка история на породата – Гордън Сетер

Кратка история на породата – Гордън Сетер

On август 2, 2011, Posted by , In Новини, With No Comments
  • Добави в Svejo

Александър Гордън, четвъртият херцог на Гордън в Шотландия, е свързан със селектирането на породата Гордън Сетер. Негов дом е замъкът Гордън, където основава развъдник на новата порода.  В началото отглеждани за работа, но не след дълго и външният вид на кучето започва да има значение. Неговите кучета са или черно, бяло и кафяво, черно и бяло и черно и кафяво. Херцогът умира през 1827 г.

Следите на първите гордън сетери водят до шестнадесети век.  През 1776 г. Симс пише така:

„Правени са различни крастоски, като преди 50 години е имало 2 отделни „клана“ – черно с кафяво и оранжево или жълто-бели.“

Сетерите са наследници на работещ със стойка шпаньол, възпитавани предимно в ловна насока. Породата е използвана предимно за намиране на отстреляни гъски и локализиране на птици. Ако се чудите защо кучето ви се спуска като види птица, е защото в продължение на много години е селектирано с доминиращи ловни качества, които да го направят самостоятелен ловец.

Броят на гордъните значително намалява през първата половина на двадесети век, а ловните изисквания към породата значително мамаляват. През 1923 г. само 54 гордън сетери били регистрирани в развъдник. През този период породата рядко е забелязвана извън границите на Шотландия. В края на Втората Световна война, Гордън Сетер е превърнато в семейно куче и много рядко се използва за лов.

Името Гордън Сетер произлиза от Черно и кафяво (Black and Tan Setter). Сегашното му наименование е дадено от развъдник в чест на херцог Гордън през 1924 г. От тогава породата е известна с това име.

От всички видове сетери, Гордън сетер е с най-големи размери и е най-тежък. Въпреки липсата на бързината на другите сетери и пойнтера, Гордън сетерът има голяма издръжливост.

Въпреки че породата е ловна, гордъните могат да се чудесни домашни любимци. Докато са малки имат нужда от грижи и са податливи на възпитание.

Повече за историята на гордън сетер.

Bibliography The Gordon Setter History and Character by Gompertz

The Gordon Setter Mildred Adams

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *